úterý 21. ledna 2014

LOVEC DRAKŮ

Autor: Khaled Hosseini
Překlad: Eva Kondrysová
Nakladatelství: Rozmluvy, 2007
ISBN: 978-80-85336-39-9
Počet stran: 362

Na vysoké hoře jsem stanul
a volal Alího, Lva božího.
Alí, Lve boží, králi nad lidmi,
dej radost našim smutným srdcím.
 
Tento světový bestseller je první knihou Khaleda Hosseiniho. Vznikl podle ní i úspěšný celovečerní film. I tento příběh se odehrává na pozadí válečných konfliktů v Afghánistánu. Na konci knihy najdeme přehled nejdůležitějších historických událostí ve 20. a na počátku 2. století a slovníček orientálních výrazů.

Dospělý muž jménem Amír vypráví příběh svého dětství a dospívání. Vrací se do minulosti, aby mu v budoucnosti mohlo být odpuštěno, aby očistil své svědomí. Matka Amíra zemřela po jeho porodu a on žije pouze se svým otcem, služebným Alím a jeho malým synem Hassanem, který se stane Amírovým společníkem a nejlepším přítelem. Otec však není s Amírem stále tak spokojený, jak by si Amír přál..

Otevřel jsem ústa a skoro něco řekl. Skoro. Celý můj život by pak možná probíhal jinak, kdybych něco řekl. Já však mlčel. Jen jsem se díval. Neschopen pohybu.


V březnu 1981 Amir se svým otcem emigruje do Kalifornie. Příběh nás zavede mezi další afghánské uprchlíky, ale vzpomínky Amíra se stále vracejí k Hassanovi a domovu. Ještě jednou se vrátí zpět do Afghánistánu, protože je zde možnost, jak všechno napravit..

Hodnocení:/5

 
Začaruj jitro do klíče a ten hoď do studny.
Zvolna putuj, luno má.
Ať slunce zapomene vyjít na východě,
a ty, milá luno, nespěchej. 



Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML